środa, 6 grudnia 2017

Blogmas #6: Coś pysznego - Ślimaki z makiem

Gdy tylko w moje ręce wpada mak, od razu myślę, jak mogę go wykorzystać. Tym razem natrafiłam w sklepie na gotową masę makową od Dr. Oetkera, więc poszłam nieco na skróty. Jakakolwiek nie byłaby jednak ta droga, liczy się efekt, a w tym przypadku był on bardzo udany. Na kilka najbliższych dni mieliśmy na śniadanie gotowe bułeczki z makiem, które jak dla mnie przypominają ślimaczki. Wyszły one bardzo smaczne, zwłaszcza, że dodatkiem do nich była kruszonka. Z premedytacją nie dodałam lukru, który zazwyczaj pojawia się na wierzchu drożdżówek z makiem – ja niestety nie przepadam za tym składnikiem.


Ślimaczki z makiem


Składniki na ciasto:

500 g maki
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
25 g świeżych drożdży
3 jajka
100 g masła

Jeśli nie chcesz wykorzystać gotowej masy makowej, skorzystaj z mojej wcześniejszej propozycji na makowe nadzienie:

1 szkl. maku
1 szkl. mleka
1/2 szkl. miodu
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 jajko

Składniki na kruszonkę:

30 g zimnego masła
50 g maki
2 łyżki cukru


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki z letnim mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Masło rozpuścić i ostudzić.

Do dużej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić. Wsypać mąkę, wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.

Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować gotową masę makową lub własną.

Przygotowując własną masę, do garnuszka włożyć mak, mleko, miód i odrobinę soli i gotować przez 20 minut. Po ugotowaniu masa nie powinna być płynna – mleko powinno całkowicie wsiąknąć.

Do masy dodać sok z cytryny oraz roztrzepane jajko i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
























Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Wyłożyć nadzienie na ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.

Pokroić na kawałki o długości ok. 3,5 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą bułkę docinać drewnianą łyżką i odstawić pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę: z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę.

Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem i posypać kruszonką.

Piec w temp. 180 stopni przez 15 – 20 minut.


Smacznego!
 

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam drozdzowki z makiem i niestety lubię też lukier :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Muszę kiedyś spróbować...
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj lubię drożdżówki z makiem :) Ale sama nie byłabym w stanie upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podoba mi się ten przepis :) drożdżówki z makiem to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! <3
    Moja ciocia robi takie rogaliki tylko z ciasta francuskiego. Jest to wersja wypadkowa. Gdy niespodziewani goście pukają do drzwi ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym z wielką chęcią takie ślimaki <3 Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku uwielbiam wszystko, co z makiem <3 Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jezu, ja mam ostatnio parcie na wszystko co mam mak ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tego typu słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku, jak to bosko wygląda! Zdecydowanie moje smaki ;) Oj, jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam je, moja babcia je robi na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich ślimaczków jeszcze nie jadłam, muszę spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapowiada sie pysznie, sama bym takie zrobila ;) kto wie moze zaskocze rodzinke :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie pyszności z makiem. <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...